Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Vrije School

Architectuur
toon vergroting De Vrije School

Het schoolgebouw ligt in de Rivierenbuurt te midden van het stedenbouwkundige uitbreidingsplan ‘Plan Rabenhaupt’ uit 1952. De Rooms-katholieke huishoudschool is gebouwd in opdracht van het bestuur van de St. Wilibrordusvereniging naar ontwerp van de Haagse architect Jan Mol.

De huishoudschool, genaamd St. Bernadette, werd gebouwd om de te klein geworden RK huishoudschool St. Anna van het Lieve Vrouwe-klooster aan het A-kerkhof te vervangen. De school vormt een ensemble met klooster Mariënholm dat tegelijkertijd door Jan Mol is gebouwd in opdracht van bovengenoemde vereniging.

De rooms-katholieke enclave is een van de eerst gerealiseerde bouwwerken in dit stadsdeel. In 1969 heeft architectenbureau Van Wissen een uitbreiding op het achterterrein gerealiseerd, waarbij een kleine uitbouw is komen te vervallen en er een nieuwe vleugel met o.a. een gymzaal is gebouwd.

De school is opgebouwd uit drie rechthoekige volumes in de typische Bossche Schoolstijl. Deze bouwstijl sprak de opdrachtgevers aan vanwege de traditionele vormgeving.

Het metselwerk is opgebouwd uit licht genuanceerde geelrode handvormsteen en geplaatst onder houten zadeldaken die zijn bedekt met donker genuanceerde verbeterde Hollandse pannen.

De ingang van de school is gesitueerd op de hoek Rivierenhof-Merwedestraat en is geplaatst in een driezijdig tussenvolume dat de vleugels langs de Rivierenhof en de Merwedestraat verbindt. Het tweelaagse volume is iets van de rooilijn teruggezet waardoor de zijvolumes meer monumentaal lijken. Om dit nog eens te versterken is de nok van het zadeldak een meter lager geplaatst dan die van de zijvolumes.

De ingang is gevat in een monumentale omlijsting van blokken kunstbeton. De gevelstenen tussen omlijsting en lichtkozijn boven de entree zijn van een lichtgroene genuanceerde geglazuurde handvormsteen. In verschillende lokalen zijn nog restanten van het huishoudonderwijs overgebleven, zoals een keukenkast en aanrecht en onderdelen waar zich de kookstellen hebben bevonden. Het metselwerk heeft een bijzondere kwaliteit. Zo is gemetseld vlechtwerk aangebracht onder en boven de kozijnen in de voorgevel waardoor de pilasters tussen de kozijnen optisch meer naar voren komen en worden benadrukt.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer