Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Boer, J.A.

Voormalige Noorderbad

Oosterhamrikkade 66

afdrukken Bedrijf met woning Hereweg

Architectuur
toon vergroting Bedrijf met woning Hereweg
toon vergroting Bedrijf met woning Hereweg
toon vergroting Bedrijf met woning Hereweg

Dit opmerkelijke gebouw staat aan de belangrijkste uitvalsweg van de stad. Oorspronkelijk stond er een negentiende-eeuws huis. Architect Boer kocht dit pand en heeft het grondig verbouwd. Hij vestigde zijn bureau op de begane grond en ging op de verdieping wonen.

Vanaf de straat is de rigoreuze ingreep te zien. Hij heeft een nieuwe voor- en zijgevel ontworpen met grote raampartijen aan de straatkant. De gevel is gestuct, waardoor de wand als een glad vlak werkt. De derde bouwlaag is ten opzichte van de voorgevel ongeveer een meter teruggelegd. Zo ontstond er ruimte voor een balkon.

Zowel in de voorgevel als in de zijgevel heeft hij patrijspoorten gemaakt; een knipoog naar de scheepsarchitectuur. De opbouw van het dak en de achtergevel geven aanwijzingen voor de oorspronkelijke bebouwing. Bij de overgang tussen de zijgevel en het dakvlak zien we een rijk geprofileerde dakgoot, die kenmerkend is voor de negentiende eeuw. Ook de dakkapel met zijn verticale vensters is iafkomstig uit die periode. De achtergevel is niet gestuct en heeft nog de oorspronkelijke verticale ramen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer