Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Hoekzema, G. & K.

Villa Oranjestraat

Oranjestraat 1

afdrukken Verloskunde academie

Architectuur
toon vergroting Verloskunde academie
toon vergroting Verloskunde academie

In de Dirk Huizingastraat op nummer 5-7 ligt, een beetje verstopt achter de monumentale oostelijke gevelwand van de Petrus Campersingel, het gebouw van de voormalige Christelijke Lagere School en MULO. Het werd in 1925, en naar een ontwerp van de Groninger architect G. Hoekzema Kzn, gebouwd. Aan de straatzijde heeft het pand een vrij gesloten, onregelmatig vormgegeven gevel met kleine stalen raampjes en verschillende metselverbanden. Hierachter liggen de gangen. De klaslokalen bevinden zich aan het schoolplein achter het gebouw.

Het gebouw stond al jaren leeg en werd steeds meer aan het zicht onttrokken door oprukkende bosschages, toen zich onverwacht een nieuwe functie aandiende: de opleiding tot verloskundige. Deze was voorheen gehuisvest in het UMCG en had behoefte aan een eigen plek. Ten behoeve van de vestiging van de ‘Groninger Opleiding Tot Verloskundige’ werd het pand daarom aan de Stichting Triade verkocht.

Het gebouw werd naar ontwerp van Architectuurstudio SKETS in 2004 in korte tijd gerestaureerd en gerevitaliseerd. Het was volledig uitgeleefd en bijna niet meer als waardevol monument te herkennen. De binnenzijde was geheel grijs geschilderd met hier en daar nog wel originele - maar inmiddels dus grijze - betimmeringen.

Op basis van kleurenonderzoek en een zorgvuldige nieuwe toepassing van de originele verftinten is het binnenwerk weer gaan leven. De vele systeemplafonds zijn verwijderd waardoor ook de (nood)trappenhal met strakke wanden en bijzondere raampartijen opnieuw in beeld kwam. Alle stalen kozijnen zijn vervangen en voorzien van HR-glas. Helaas is daarbij de maatvoering van de raampartijen aan de pleinzijde door de fabrikant verkeerd uitgevoerd. De ramen moesten daarom uiteindelijk opnieuw worden gemaakt.

De ruimtescheidende elementen die zijn ingebracht, zorgen ervoor dat de ‘harde’ strakke monumentale plafonds weer goed zichtbaar zijn. Het zijn tevens elementen die de akoestiek ondersteunen. In de entreehal is een opening gekomen in een voorheen dichte wand, waardoor de ruimtes in elkaar overlopen. Enkele klaslokalen zijn ingericht als kantoor, andere hebben hun oorspronkelijke functie als lokaal behouden en twee lokalen zijn opgedeeld in transparante werkunits.

De in een latere fase aangebrachte pui van de zijvleugel op de begane grond bleek om bouwtechnische redenen niet te handhaven. Hiervoor is een nieuw ontwerp gemaakt met openslaande deuren naar het schoolplein. Aan de straatzijde is de toegang voorzien van glazen deuren en heeft het balkon een glazen opbouw in gekleurd glas gekregen. Dit om extra ruimte te creëren voor een pantry. In het interieur zijn grote delen van de oorspronkelijke structuur, indeling en afwerking bewaard gebleven. Het trappenhuis, de gangen met zwart- en crèmekleurige betegeling en de natuurstenen traptreden zijn hier mooie voorbeelden van. In veel lokalen zijn de prachtige originele ingebouwde kasten nog aanwezig.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer