Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Hoekzema, G. & K.

Verloskunde academie

Dirk Huizingastraat 3-5

afdrukken Villa Oranjestraat

Architectuur
toon vergroting Villa Oranjestraat
toon vergroting Villa Oranjestraat

Nadat de Duitse broers Hermann en Carl Hoyer in 1905 een ververij en chemische wasserij hadden gebouwd, liet Hermann Hoyer in 1909 deze villa bouwen. Het was het eerste huis in de nieuw aangelegde Oranjestraat, op de hoek van de (ook nog onbebouwde) Oranjesingel. De villa werd ontworpen door de Groninger architect G. Hoekzema Kzn., die later ook de aangrenzende huizen aan de Oranjesingel zou ontwerpen.

De ‘fabrikantenvilla’ werd ontworpen in wat nu de ‘Overgangsstijl’ wordt genoemd, een architectuurstroming die de overbrugging vormt tussen de neo-stijlen van het einde van de negentiende eeuw en de Jugendstil uit het begin van de twintigste eeuw.

De villa bestaat uit twee verdiepingen en een kantoorgedeelte van drie bouwlagen. Tot ongeveer 2,5 meter is het metselwerk in het zicht gelaten, daarboven is de gevel wit gepleisterd. Alleen boven en onder de ramen en deuren bleef het metselwerk verder zichtbaar, waardoor de openingen in de gevel werden geaccentueerd. Dit geldt ook voor het inpandige balkon, waar de bakstenen rondboog een decoratief effect heeft. Het venster en het vakwerk boven deze rondboog zijn stijlkenmerken die naar de Jugendstil neigen. Ook het decoratieve houtsnijwerk in de entree (bloemmotief, verweven met een gezicht) is typerend voor de Jugendstil. Verder is de villa vrij klassiek en statig.

De villa verkeert nog in uitstekende staat, en kijkend naar de gevelsteen rechts van de entree (H.H. 1909) lijkt het alsof de villa onlangs is gebouwd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer