Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Parkeergarage Damsterdiep

Architectuur
toon vergroting Parkeergarage Damsterdiep
toon vergroting Parkeergarage Damsterdiep
toon vergroting Parkeergarage Damsterdiep

Onder het gedempte Damsterdiep is een parkeergarage gebouwd met ruimte voor circa 550 auto’s. De garage, naar een ontwerp van ONIX, is gesitueerd onder het nieuwe hoofdkantoor van Nijestee. De garage, het kantoorgebouw en het Damsterplein gaan een interactie met elkaar aan. Zo duwt het houten interieur van de parkeergarage het plein op een aantal plekken omhoog en dringt door het gebouw heen.

Bij één uitgang van de parkeergarage loopt de bestrating van het plein over de kap omhoog. In één beweging komen uitgang, lift en ventilatieroosters samen. De andere uitgang is een slanke, transparante betonpaddestoel, die voor licht in de parkeergarage zorgt. De stevige betonconstructie kan in het geval van een toekomstige opbouw worden benut.

De belevingswaarde van de parkeergarage wordt vergroot door de houten bekleding op de wanden en de plafonds. Deze bekleding is op sommige plekken van de wanden losgetrokken en biedt op die plekken ruimte voor diverse functies, zoals nooduitgangen, een portiersloge en installatieruimten.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer