Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Winkels met bovenwoningen Oude Ebbingestraat

Architectuur
toon vergroting Winkels met bovenwoningen Oude Ebbingestraat
toon vergroting Winkels met bovenwoningen Oude Ebbingestraat
toon vergroting Winkels met bovenwoningen Oude Ebbingestraat

Drie panden, bestaande uit drie bouwlagen onder één dak, die tegelijkertijd gebouwd zijn. De panden op nummer 49 en 53 zijn identiek. De winkelpui van nummer 53 is nog redelijk onbeschadigd en heeft nog glas-in-lood ramen. De winkels en de bovenwoningen hebben gescheiden toegangen. Alle gevels zijn opgemetseld uit witte verblendsteen behalve de tweede bouwlaag van nummer 51, die alleen op die laag een rode baksteenwand heeft gekregen.

Karakteristiek voor deze Jugenstil-panden zijn de cirkelvormige vensters met de daarin opgenomen trapeziumvormige erkers van de twee identieke panden. De getrapte topgevel wordt afgedekt door natuursteen. Het middelste pand heeft nog een fraai tegeltableau met bloemmotieven.

Het complex is een mooi voorbeeld van de ambachtelijke kwaliteiten die men destijds had. Het houtwerk is met aandacht gemaakt. Voor de Oude Ebbingestraat betekende het bouwen van dit complex een schaalvergroting. Het formaat van de drie gebouwen is aanmerkelijk groter dan de oorspronkelijke bebouwing van twee bouwlagen en een kap.

Bij een brand in februari 2010 werd de bovenste verdieping van het pand, die door studenten wordt bewoond, door de vlammen verwoest. De daaronder gevestigde winkel liep waterschade op en ook naastgelegen panden werden beschadigd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer