Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bureau Hoekzema

Het Groene-Kruisgebouw

Gorechtkade 8

Winkelpand Damsterdiep

Damsterdiep 1

afdrukken Voormalig Kledingmagazijn Brugstraat

Architectuur
toon vergroting Voormalig Kledingmagazijn Brugstraat
toon vergroting Voormalig Kledingmagazijn Brugstraat

Dit grote winkelpand betekende een schaalvergroting voor de Brugstraat. Naast dit Jugendstil gebouw staan huizen die nog doen denken aan het oorspronkelijke formaat van de oude bebouwing.

Rond 1900 kwam in Groningen de textielindustrie op waardoor de vraag naar textielwinkels ook toenam. Op een rechthoekige plattegrond heeft de Groninger architect Hoekzema een bouwvolume ontworpen van drie bouwlagen, dat afgesloten wordt door een afgeknot schilddak.

Het pand is symmetrisch opgezet, alleen op de begane grond links is deze spiegeling doorbroken. Hier bevindt zich een portiek met een sierlijk smeedijzeren hek waarachter een trap geplaatst is, die de verdiepingen ontsluit. Twee uitgemetselde erkers, die op de eerste verdieping beginnen en zich doorzetten op de verdieping erboven, maken de gevel minder streng. Uiteindelijk worden deze beƫindigd in twee topgeveltjes, waaronder twee grote loggia's ontworpen zijn. Bij de overgang van de gevelwand met het dak is een brede band aangebracht waar kleurrijke tegeltableaus gemetseld zijn. De afgebeelde taferelen verwijzen weer naar de funktie van dit gebouw; zo zien we een bijenkorf, een Mercuriusstaf en pauwen. Alle tableaus zijn bij de aardewerkfabrikant Rozenburg, Den Haag, gemaakt.

Het materiaal bestaat uit witte verblendsteen en bij constructieve onderdelen uit natuursteen. Tijdens een verbouwing in de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn de rondbogige vensters vervangen. Door deze modernisering zijn de Jugendstilmotieven van de begane grond verdwenen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer