Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Woningen en atelierruimte Hereweg

Architectuur
toon vergroting Woningen en atelierruimte Hereweg
toon vergroting Woningen en atelierruimte Hereweg
toon vergroting Woningen en atelierruimte Hereweg

Het pand is gelegen aan de Hereweg te Groningen, historisch de oude toegangsader tot de stad, die momenteel nog steeds als één van de drukste verkeersroutes van en naar de binnenstad geldt.

De opgave betrof vervangende nieuwbouw in de bestaande gevelwand van beeldbepalende oude panden, waardoor het ontwerp zich in maat, schaal, kleur en verhouding diende te voegen in de aanwezige structuur.

Vlak voor het gebouw loopt het viaduct van de Hereweg, waardoor de begane grond vanwege het gebrek aan licht minder geschikt is voor bewoning. Daarom zijn hier de entrees, de bergingen en een kleine winkelruimte op de hoek van de te handhaven steeg gesitueerd.

In het middelste, iets terugliggende gedeelte van het pand bevinden zich twee maisonnette-woningen. Hierdoor is in het gevelbeeld een dubbele verdiepingshoogte ontstaan. Zodoende refereert de nieuwbouw naar de hogere verdiepingshoogten van de naastliggende panden.

Boven de maisonnettes bevindt zich de atelierruimte, waarvan de volledige pui geopend kan worden en de kunstwerken door middel van een hijsbalk in- en uitgetakeld kunnen worden.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer