Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van ZECC Architectenbureau

afdrukken Kade Kop Van Oost

Architectuur
toon vergroting Kade Kop Van Oost
toon vergroting Kade Kop Van Oost
toon vergroting Kade Kop Van Oost

Aan de zuidoostzijde van de stad Groningen, op de rand van de binnenstad, is een industrieel gebied buiten gebruik geraakt. Hierdoor ontstond ruimte voor een nieuwe grootschalige woningbouwlocatie, naast enkele reeds bestaande woningen aan de kade, stammend uit het begin van de vorige eeuw.

In het stedenbouwkundig plan was sprake van grote gesloten bouwblokken met appartementen en grondgebonden woningen aan de kade. De blokken hebben een groot gemeenschappelijk binnenterrein en een gebouwde parkeervoorziening.

Er zijn aanzienlijke schaalsprongen binnen het bouwblok tussen de appartementen, een ontwerp van Mecanoo, en de grondgebonden woningen aan de kade die werden ontworden door Zecc Architecten.

De opgave voor Zecc betrof het ontwerp van kadewoningen over vier lagen, met een individueel karakter in de vrije sector. De individuele uitstraling komt tot uitdrukking in de sculpturale vormgeving van de entreetrappen, de verticale geleding van de woningen en de kleursorteringen van de gemetselde gevels. De onderste twee lagen zijn als split level uitgewerkt om voldoende privacy aan de kadezijde te waarborgen en een verhoogde woonkeuken aan terraszijde te creƫren.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer