Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Plan Aurum

Architectuur
toon vergroting Plan Aurum
toon vergroting Plan Aurum
toon vergroting Plan Aurum

In 2009 zijn 18 eengezinswoningen verrezen op een plek in de naoorlogse wijk Vinkhuizen waar eerst een supermarkt stond. Het bouwplan bestaat uit rijenwoningen in twee rijen van negen woningen.

Tegenover Aurum bevindt zich een groene ruimte. De woningen zijn afzonderlijk afleesbaar in de gevel door een kenmerkende entreepartij. Ook het uitgebouwde vierkante kozijn op de verdieping benadrukt, binnen een regelmatig patroon, de individuele woning. De hoeken naar de zijstraat hebben een horizontaal hoekkozijn als accent meegekregen. De kozijnen van de keuken geven veel daglicht in de woning en bieden tevens uitzicht op de straat. Het wonen zelf is georiƫnteerd op de achtertuin.

De kleuren geven deze woningen een warme oranjerode tint. Door de donkere baksteen en de donkerpaarse kleur van de kozijnen op de begane grond, worden de entrees van de woningen benadrukt. Binnen het plan zijn twee typen woningen aanwezig: hoek- en tussenwoningen. Ze zijn in aanzicht identiek, maar de plattegronden zijn per rij gespiegeld.

Alle woningen hebben een ruime woonkamer met een open keuken. In de woonkamers zijn aan de tuinzijde schuifpuien aangebracht. Verder bevindt zich op de begane grond een ruime inloopkast en in de hal een toilet. Op de eerste verdieping heeft de woning een drietal slaapkamers en een ruime badkamer met toilet. Op de zolderetage kan een vierde slaapkamer worden gemaakt. Binnen de woningen zijn diverse opties aangeboden op het gebied van het plaatsen van dakramen, realiseren van uitbreidingen en het aanbrengen van extra glaspanelen. Het skelet van de woningen is uitgevoerd in een prefab betonsysteem. Bij het heiwerk van de woningen is rekening gehouden met bestaande heipalen van de voormalige supermarkt, die in de grond zijn blijven zitten.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer