Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Mecanoo Architekten

Hoornse Meer, Deelplan Oost I

J M Den Uylstraat

afdrukken Kop van Oost (fase1)

Architectuur
toon vergroting Kop van Oost (fase1)
toon vergroting Kop van Oost (fase1)
toon vergroting Kop van Oost (fase1)

Kop van Oost is een voormalig haven- en industriegebied tussen de Sontweg en het Eemskanaal, gelegen aan de rand van de Groningse binnenstad. Het gebied krijgt gefaseerd een nieuwe woonbestemming op basis van een plan van Mecanoo architecten.

Het gehele plan omvat twee appartementencomplexen en een brede promenade langs het Eemskanaal met een wand Kadewoningen. De eerste fase is inmiddels opgeleverd, bestaande uit een rij Kadewoningen (een ontwerp van Zecc Architecten) en een door Mecanoo ontworpen appartementencomplex.

Dit complex is gecomponeerd uit een rij galerijwoningen van vier lagen hoog. Op de hoeken rijzen twee ranke torens op, variërend van 35 tot 70 meter hoog met appartementen. De woningen staan op een transparante plint met commerciële ruimtes en liggen aan een binnenterrein met een houten dek. Het dek is uitgerust met een tenniskooi, een speelplek met verschillende toestellen voor kinderen en plantvakken met zitranden rondom. Ovale gaten laten daglicht toe op de parkeerlaag eronder.

De galerij ligt los van de woningen en slingert zich tussen een kolommenrij door. Hier en daar is een extra trap toegevoegd die de galerijen onderling verbindt. Het ‘toevallige’ gevelbeeld van de twee appartementencomplexen is ontstaan doordat de woningen zijn ontwikkeld volgens het ‘wenswonen’-principe. Zo kunnen bewoners kiezen voor een woning variërend van een studentenwoning van 40 m2 tot een luxe appartement van 400 m2 met aan vier zijden buitenruimtes. Ook is er keuzevrijheid in het type balkon en gevelopeningen. Het gebouw heeft in twee verschillende richtingen een andere uitstraling. In de gesloten oost- en westzijde zijn raamopeningen ‘gestrooid’.

De zwarte stenen zijn gebakken in de laatst overgebleven Groningse steenfabriek Strating uit Oude Pekela. Deze ‘strengperssteen’ heeft een grillig uiterlijk en is gedeeltelijk glimmend zwart. Hier en daar steken stenen dwars uit het metselwerkvlak. De zuid- en noordzijde hebben juist een transparante uitstraling met ruime balkons, schuifpuien en grote glasvlakken in aluminium kaders. De torens worden bekroond met een glazen penthouse.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer