Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Inbo Architecten

Zernikeborg

Nettelbosje 1

afdrukken De Zunne

Architectuur
toon vergroting De Zunne
toon vergroting De Zunne
toon vergroting De Zunne

In het kader van wijkvernieuwing in de naoorlogse wijk De Wijert, vroeg woningcorporatie Lefier aannemer VDM Woningen een visie te geven op de herontwikkeling van twee locaties aan de Couperusstraat en de Hora Siccamasingel.

Dit moest gebeuren binnen strikte financiƫle, kwalitatieve en duurzaamheidskaders. Voor het ontwerp benaderde VDM Inbo. De Zunne is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen beide partijen. Voor het ontwerp is Inbo uitgegaan van een harmonische inpassing van de nieuwbouw binnen de bestaande naoorlogse context. Hierbij zijn de bestaande volumes min of meer herplaatst in de vorm van robuuste gebouwen die in schaal passen naast de omringende bebouwing.

De gevels hebben in hoofdvorm een horizontale geleding door subtiele sprongen in het metselwerk en een geprononceerde zinken dakrand. Binnen die horizontale geleding ligt een patroon van verticale gevelopeningen, met afwisselend smalle en bredere openingen. De smalle openingen voorzien de verblijfsruimten van de nodige spuicapaciteit. De brede openingen zijn aan de zuid- en westgevels van de blokken voorzien van zinken kaders die een kunstmatige diepe negge vormen. Deze bieden de bewoners een gevel met grote openingen en veel licht, maar ook voldoende privacy. Tevens dragen ze bij aan een zekere passieve zonne-energie.

De afwisseling van de smalle en brede openingen vormt met de horizontale geleding een raster. Dit raster is ook voor de gebouwen in de omgeving kenmerkend. De binnengevels van de hoven zijn uitgevoerd in hout, zodat het binnenterrein een eigen intiem karakter krijgt. Dit geldt ook voor de tuingevels van de meest noordelijk gelegen blokjes. Ten behoeve van de passieve zonne-energie zijn bergingen, carport- en pergolaconstructies aan de zuidgevel geplaatst. Net als de binnengevel zijn deze in hout uitgevoerd.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer