Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Prisma

Architectuur
toon vergroting Prisma
toon vergroting Prisma
toon vergroting Prisma

Het gebouw is een relatief ‘simpele’ stapeling van de vier programmaonderdelen. Het ouder/kind centrum met de kinderopvang en peuterspeelplaats zijn samen met de bergingen in de plint van het gebouw gehuisvest. De sokkel is zo vormgegeven dat de zichtlijnen optimaal intact blijven. Bovenop deze basis bevinden zich de grotere aangepaste woningen en de appartementen in twee categorieën.

De grote appartementen dragen de kleinere. Het gebouw wordt hierdoor naar boven toe slanker. De balkons zijn om het gebouw gedrapeerd en omspannen de oost-, zuid- en westgevel. Ze zijn allemaal even groot, maar de proporties veranderen afhankelijk van de positie in het blok. Het gebouw oogt gevarieerd maar is uiterst logisch en rationeel van opzet.

De woningen zijn allemaal op het zuiden georiënteerd. Een groot aantal richt zich daarnaast ook op het noorden, westen of oosten en zijn daarmee dus driezijdig. De noordgevel is overwegend zwart en ontbeert plasticiteit. De entree van Prisma ligt aan de Siersteenlaan. De gevel plooit zich richting het binnenterrein tot een uitnodigend gebaar dat naar de lifthal leidt.

Via dit Hof, dat functioneert als speelplaats, kan het ouder/kind centrum worden betreden. Door samenvoeging van beide entrees in één gebaar wordt de ingang gemonumentaliseerd. Voor de bezoekers die met de auto komen, is de westzijde van het gebouw van nog een entree voorzien, die in dezelfde hal van het ouder/kind centrum uitkomt.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer