Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Woningbouw Gezondheidscentrum Lewenborg

Architectuur
toon vergroting Woningbouw Gezondheidscentrum Lewenborg
toon vergroting Woningbouw Gezondheidscentrum Lewenborg
toon vergroting Woningbouw Gezondheidscentrum Lewenborg

De wijk Lewenborg kent een van de oudste gezondheidscentra van Nederland, opgericht in 1972 als een gezamenlijke huisartsenpraktijk. Als gevolg van de grootschalige stedenbouwkundige herstructurering en vernieuwing van Lewenborg diende het Gezondheidscentrum te verhuizen. Aangezien het centrum een belangrijke functie vervult in de wijk, is naar een nieuwe passende locatie gezocht.

Deze werd gevonden nabij het winkelcentrum en direct liggend aan een openbaar groengebied, ontworpen door Louis Le Roy, dat door bewoners wordt beheerd. Hier is het gezondheidscentrum gecombineerd met woningbouw: huur en koop in verschillende typen. Het eerste blok, Villa Tinné geheten, bevat naast het multi- functionele gezondheidscentrum 36 huurappartementen in de vrije sector die trapsgewijs op het centrum zijn geplaatst zodat elk appartement maximale bezonning krijgt. Hierdoor wordt bovendien aansluiting gezocht met het straatniveau en de aangrenzende blokken.

De appartementen in Villa Tinné zijn ca. 100 m2 groot, hebben een balkon op het zuiden en worden verwarmd met een milieuvriendelijk warmtepompsysteem. De appartementen hebben een eigen afgesloten parkeerplaats op het binnenterrein. Naast het Gezondheidscentrum/Villa Tinné liggen nog twee blokken met dezelfde uitstraling. In Villa Barentz en Villa de Vlamingh bevinden zich respectievelijk 19 en 21 koopappartementen. De appartementen in Villa Barentz zijn tevens te huur.

In het gezondheidscentrum wordt voor koeling en verwarming gebruikt gemaakt van een duurzame techniek die warmte opslaat en handig gebruik maakt van de verschillen in functies. Waar in de zomer de woningen minder gebruik hoeven maken van verwarming, heeft het gezondheidscentrum in die periode juist een groter energieverbruik in verband met koeling.


Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer