Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Ronald McDonaldhuis en woongebouw

Architectuur
toon vergroting Ronald McDonaldhuis en woongebouw
toon vergroting Ronald McDonaldhuis en woongebouw
toon vergroting Ronald McDonaldhuis en woongebouw

Aan het H.A. Kooijkerplein in Groningen, vlak achter het UMCG, is het nieuwe Ronald McDonald Huis gebouwd. Hier kunnen ouders, broertjes en zusjes logeren van kinderen die worden behandeld in het Beatrix Kinderziekenhuis. Voorheen kon dat in het voormalige zusterhuis van het UMCG, maar dat voldeed niet meer vanwege het gebrek aan geborgenheid en privacy.

Midden in de woonwijk Oosterpark tekende De Zwarte Hond het nieuwe Ronald McDonald Huis dat bestaat uit 24 gastenkamers, enkele woonkamers, een grote gemeenschappelijke keuken, een bibliotheek en wasruimte en een kantoor voor het management en de vrijwilligers. Het ontwerp is bijzonder omdat het, ondanks de schaal en de verschillende functies die het herbergt, een echt woonhuis is.

De indeling van het huis is heel helder. Langs de straatzijde liggen de gastenkamers, aan de achterzijde de collectieve ruimtes als de woonkamers en de keuken. Het huis is net als de andere huizen in de straat onderdeel van de buurt. Door de gekozen kleuren en materialen en de eveneens door De Zwarte Hond ontworpen meubelen zijn in het huis gezellige en tegelijk praktische gasten- en woonkamers ontstaan.

De parkeergarage ligt half onder de grond en zorgt ervoor dat het huis op een sokkel staat met een mooi uitzicht op de straat, de groene Gorechtkade en de omliggende huizen.

Grote vides en vensters voorzien de collectieve ruimtes van licht en doordat collectief en privé in de plattegrond helder zijn gescheiden, is altijd duidelijk waar je bent en voel je je snel thuis. De ruimtelijkheid en lichtval nodigen uit tot ontmoeting met anderen, maar de routing is ook zo ontworpen dat je ongezien naar je kamer kunt. In de gastenkamers kunnen ouders en kinderen rust vinden en hun eigen gang gaan. De kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet, een garderobekast, een zitje en een werkplek om bijvoorbeeld te internetten. In de achterwanden van de bedden zijn prikbordjes verwerkt voor het ophangen van foto’s en tekeningen.

Op het dak is een dakterras gemaakt dat bereikbaar is via openslaande deuren. Vanaf hier heb je uitzicht op het Beatrix Kinderziekenhuis. Zo is de familie altijd heel dichtbij.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer