Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Zerodegree Architecture

Fietsbrug ACM

Oranjewijk

afdrukken Kantoorgebouw Shaken Office

Architectuur
toon vergroting Kantoorgebouw Shaken Office
toon vergroting Kantoorgebouw Shaken Office
toon vergroting Kantoorgebouw Shaken Office

Shaken Office van het in Amsterdam gevestigde Zerodegree Architecture, valt niet op door een overdaad aan vorm, kleur en detail. In tegendeel zelfs: het gebouw oogt vooral simpel doeltreffend.

Shaken Office bestaat uit twee identieke, met geperforeerde staalplaten beklede bouwdelen met elk een eigen functie: een kantoor en een laboratorium. Achter het gebouw zit echter een verhaal, waarvan de geplande eenvoud de opvallende resultante is. Zo speelde Architect Yushi Uehara in zijn ontwerp met de oriëntatie op de snelweg. Vanaf de weg ontwaart de automobilist slechts twee monolithische structuren. Ieder detail van de staalplaat valt weg, evenals de entreepartij die de beide bouwdelen op de begane grond met elkaar verbindt. Wat overblijft, is het lijnenspel van de over elkaar geschoven, of beter geschudde, verdiepingen. Zij zorgen voor dynamiek en vergroten de ervaring van snelheid.

Naast het toepassen van thema’s als snelheid en beweging, wilde Uehara komen tot een herinterpretatie van het functionalisme. Hij vroeg zich af of een architect functioneel en tegelijkertijd met bezieling architectuur kan maken. Net zoals de jeugd steeds de blauwe jeans opnieuw uitvindt. Deze benadering vloeide mede voort uit de opdracht die vroeg om ‘een indrukwekkende architectuur met beperkte middelden’.

Uehara heeft deze zelfbenoemde super-functionalistische insteek tot in detail doorgevoerd. Het resultaat is een simpel en doeltreffend gebouw met minimalistische plattegronden, licht geconstrueerd en met een buitengewoon beperkt materiaalpalet. Juist deze eenvoud en consequente doorvoering van het concept maakt dat Shaken Office opvalt langs de snelweg.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer