Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Montessorischool De Dijk

Architectuur
toon vergroting Montessorischool De Dijk
toon vergroting Montessorischool De Dijk
toon vergroting Montessorischool De Dijk

Om de stedenbouwkundige situatie in de wijk Beijum te verbeteren, gaf de Gemeente Groningen opdracht om het schoolgebouw uit de jaren zeventig van de vorige eeuw te vervangen. De nieuwe school is evenwijdig aan het kanaal gebouwd. Voor architecten Drost + Van Veen was de oude dijk van groot belang. Het ontwerp verwijst naar deze historische waterstroom. De gang die alle ruimtes met elkaar verbindt volgt het dijkprofiel en vormt de ruggengraat van het gebouw.

Verschillende ruimtes, zoals werkplekken, een bibliotheek en de lerarenkamer steken uit over de dijk. De grote hal staat in open verbinding met het verdiept gelegen speellokaal. Hierdoor kan de hal ook als podium dienen. Een acht meter brede trap stijgt met de dijk mee naar de verdieping en kan tegelijkertijd dienen als zitplek. De witte kleur van de buitenkant van het gebouw contrasteert met de sombere, grijsbruine kleuren van de omliggende gebouwen. De gevels aan het schoolplein zijn met hout bekleed en geven zo een warme indruk.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer