Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Team 4 Architecten

Appartementen Noorder-Kroon

Noorderkroonstraat

Bedrijvengebouw Van Swietenlaan

Van Swietenlaan 23

De Leihof

De Sanstraat

afdrukken Maartenshof

Architectuur
toon vergroting Maartenshof
toon vergroting Maartenshof
toon vergroting Maartenshof

Al vanaf omstreeks 1995 bestonden er plannen om een structurele verbetering aan te brengen in de huisvestingssituatie van verpleeghuis Maartenshof te Groningen. Binnen de bestaande constructie was hiervoor geen goed plan te realiseren, waardoor uiteindelijk werd besloten tot gedeeltelijke sloop en nieuwbouw op het eigen terrein. De nieuwbouw is eind 2005 gestart en de laatste fase is begin 2009 opgeleverd. Het oude verpleeghuis is tijdens de bouw intact gebleven, zodat er voor de verpleegafdelingen geen tijdelijke huisvesting hoefde te worden gerealiseerd.

De nieuwbouw van Maartenshof is geïntegreerd in de bestaande bebouwing. Een deel van het oorspronkelijke verpleeghuis is blijven staan en geïntegreerd in het nieuwe deel. Daarnaast is er in het plangebied een woontoren bijgekomen met vrije sector appartementen: de Rokade, een ontwerp van Arons en Gelauff Architecten.

In de nieuwbouw van Maartenshof zijn kleinschalige eenheden gemaakt van 8 eenpersoonskamers met daarbij een gemeenschappelijke huiskamer. Dit maakt het mogelijk om zorg te verlenen die aansluit bij de gewoontes van het dagelijks leven. Het centrale plein in het hart van het complex fungeert als ontmoetingsplek voor bewoners en personeel. Ook bewoners uit de wijk zijn welkom om boodschappen te doen, om te eten, een borrel te drinken of gebruik te maken van eerstelijns gezondheidszorgvoorzieningen en kinderopvang.

Het verzorgingshuis van Maartenshof heeft 86 appartementen, waarvan 7 bestemd zijn voor 2 personen. Alle appartementen zijn rolstoeltoegankelijk en hebben een eigen douche en toilet, een keukenblok met koelkast, elektrisch bedienbare zonwering, alarmering, kluisje en een hang- en legkast. In het verpleeghuisdeel zijn 23 woningen waarin elk acht cliënten verblijven. De cliënten hebben een eigen slaapkamer met een gedeelde badkamer en toilet. Er is een gemeenschappelijke huiskamer met keuken. Voorts zijn rondom Maartenshof twee typen aanleunwoningen/ appartementen gesitueerd, 51 in totaal, die door woningcorporatie De Huismeesters worden verhuurd en beheerd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer