Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Jongereneenheden NKJ62

Architectuur
toon vergroting Jongereneenheden NKJ62
toon vergroting Jongereneenheden NKJ62
toon vergroting Jongereneenheden NKJ62

Boven op een voormalige garagewerkplaats aan de Nieuwe Kijk in ‘t Jatstraat zijn drie verdiepingen met 6 woonstudio’s voor jongeren gerealiseerd. Elke studio heeft zijn eigen keuken en badkamer. De begane grond is gerenoveerd tot bedrijfsruimte voor een winkel of galerie. Het casco van de voormalige garagewerkplaats was uitgevoerd in beton. Constructief was het verticaal uit te breiden met drie bouwlagen in houtskelet. Dit was tevens de maximale uitbreidingsruimte die het bestemmingsplan bood.

Het uitgangspunt bij dit ontwerp was dat door de nieuwbouw een programmatische verrijking voor het pand en de directe omgeving zou ontstaan. Dit zou een verbeterde bestemming op de begane grond mogelijk maken. Het gevaar bestond dat de volumineuze toevoeging van de nieuwbouw de klein- schaligheid van de bestaande situatie zou overheersen. Daarom is er bij de keuze van de materialen en het beeld van de gevel uitgegaan van de karakteristieken van de omgeving.

De tweedeling van de gevel is functioneel en maakt duidelijk dat aan de begane grond een andere functie is toebedeeld dan aan de bovenbouw. Met de vorm van de kap en de grote dakramen op het noorden is een duidelijke bovenste woon- laag gecreëerd voor woon-/werkateliers. Tevens wordt het dak door de vorm en de ramen een ‘vijfde gevel’. Het resultaat is dat het pand zich op een hele natuurlijke en prettige wijze in de omgeving voegt. De indeling van de drie woonverdiepingen is functioneel en eenvoudig.

Per laag zijn er twee zelfstandige studio’s, variërend in grootte van de kleinste 19,6 m2 tot de grootste 24,4 m2. Ze zijn ruggelings met de badkamers en keukens aan elkaar geschakeld. De voorste studio’s zijn georiënteerd op de straat en het stadse leven, de achterste zijn met een balkon georiënteerd op het zuidwesten en het rustige leven van binnenplaatsen en achtertuinen.

De verdiepingen zijn netto 2,80 m hoog zodat het vloeroppervlak kan worden vergroot als het bed hoog wordt geplaatst. Bij de bovenste twee studio’s is in de kap een vliering met slaapruimte gemaakt. Deze verdieping heeft als extra mogelijkheid dat hij ook eenvoudig door twee personen te bewonen is. De bedrijfsruimte op de begane grond is door een abri iets teruggelegd van de straat. ‘s Avonds kan deze voorruimte worden afgesloten.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer