Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Reitsma, Egbert

Goede Herderkerk

Heinsiusstraat 2

afdrukken Dubbele villa Nassaulaan

Architectuur
toon vergroting Dubbele villa Nassaulaan
toon vergroting Dubbele villa Nassaulaan
toon vergroting Dubbele villa Nassaulaan

De villa aan Nassaulaan nummer 4 maakt deel uit van een reeks villa’s aan de westzijde van het Noorderplantsoen. De villa’s zijn omgeven door veel groen, zodat de overgang van het park naar de achterliggende bebouwing geleidelijk verloopt.

Het gebouw is in 1928 door E. Reitsma - die naast architect ook beeldend kunstenaar was en in de jaren twintig van de vorige eeuw lid was van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg - ontworpen in opdracht van W. van de Elst en G. Koets.

De villa bestaat uit twee woningen en heeft een rechthoekige plattegrond. Hij telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. De schoorsteen markeert de scheiding tussen beide woningen. Opvallend is de volledige asymmetrie. Het steile dak van de rechterwoning loopt tot het brede hoekraam van de begane grond. De kap is belegd met oranje ‘Hollandse pannen’ en wordt op wisselende plaatsen doorbroken.

De hoek van de linkerwoning wordt gemarkeerd door een bijzondere erker over twee verdiepingen. Deze hoekerker, het lange dak, de schoorsteen en de entrees aan beide zijden benadrukken de verticale richting die Reitsma op subtiele wijze in evenwicht bracht met de horizontale richting van de brede vensterramen. Deze harmonieuze en tegelijk speelse asymmetrie en het gebruik van twee kleuren baksteen in verschillend metselwerk dragen bij aan het bijzonder expressieve karakter van de villa. De inwendige structuur in beide woningen is voor het grootste deel nog intact.

Samen met de dubbele villa aan Nassaulaan 6, die wat betreft vormgeving vergelijkbaar is, vormt deze villa het hoogtepunt in het oeuvre van architect Reitsma. Nassaulaan 4 heeft de status van Rijksmonument en is in Groningen een prachtig en uitzonderlijk voorbeeld van de bouwstijl Amsterdamse School.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer