Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Kazemier en Tonkens

Evangelisch Lutherse kerk

Haddingestraat 23

Rusthuis Doopsgezinden

De Savornin Lohmanlaan 11

Woningen Gerbrand Bakkerstraat

Gerbrand Bakkerstraat 1-193

afdrukken Woningen Ernst Casimirlaan

Architectuur
toon vergroting Woningen Ernst Casimirlaan
toon vergroting Woningen Ernst Casimirlaan
toon vergroting Woningen Ernst Casimirlaan

De met een even getal genummerde woningen aan de Ernst Casimirlaan zijn gebouwd in opdracht van de toenmalige Bouwvereniging ‘Onze Woning’ in 1926. Deze vereniging was met name gespecialiseerd in het ontwikkelen van koopwoningen voor middenstanders.

Dit deel van de straat bestaat enkel en alleen uit eengezinswoningen, gebouwd in de verstrakte Amsterdamse Schoolstijl door architectenbureau Kazemier & Tonkens. Typisch voor de Amsterdamse School is het zogenoemde mansardedak, dat zich als het ware om de gevel vouwt. De gevels zijn bijna niet gedecoreerd, met uitzondering van de donkere plint en een tandlijst onder de daklijst. De term ‘verstrakt’ komt voort uit de toepassing van deze sobere en strakke gevelvlakken.

De ritmiek van de rij woningen wordt bepaald door de afwisseling van lage mansardedaken en hoge zadeldaken. De woningen met zadeldak zijn iets naar voren geplaatst en onderscheiden zich duidelijk als individuele huizen. Opvallend zijn de ondiepe erkers. Het lijkt alsof ze inpandig geplaatst zijn. In de meeste bovenramen van de driezijdige erkers is nog het oorspronkelijke glas-in-lood te zien, net als in de raampjes rondom de voordeuren. De originele typisch Amsterdamse Schoolse roedeverdeling van de verdiepingsvensters is onder andere nog te ontwaren op nummer 16.

Omdat de woningen zijn teruggelegd ten opzichte van de rooilijn is er plek voor kleine voortuintjes. De ingangen worden extra geaccentueerd doordat ze hoger gelegen en met een kleine opstap te bereiken zijn. De voortuinen lopen zelfs iets op richting de voordeur.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer