Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Woningen Albertine Agnesplein

Architectuur
toon vergroting Woningen Albertine Agnesplein
toon vergroting Woningen Albertine Agnesplein

De woningen aan het Albertine Agnesplein en in de gelijknamige straat vormen een besloten en knus geheel tussen enerzijds de Prinsesseweg en anderzijds de Koninginnelaan. Hier bouwde de toenmalige woningbouwvereniging ‘Samenwerking’ in 1929 een ensemble van uniforme middenstandswoningen.

De woningen bestaan uit twee bouwlagen met een overhellende kap. Voordat de woningen werden gebouwd, stond er al een openbare lagere school. Dit gebouw, dat nu niet meer functioneert als basisschool maar woonruimte biedt aan internationale studenten, is ontworpen door S.J. Bouma en gebouwd in 1923. De gemeente gaf hiertoe de opdracht omdat het in de Oranjebuurt nog ontbrak aan een openbare lagere school.

De stijl waartoe het gebouw behoort is het Rationalisme; een stroming die zich kenmerkt door het gebruik van nietsverhullend metselwerk en een functionele, logische indeling van het gebouw.

Het schoolgebouw bestaat uit twee vleugels die haaks op elkaar zijn geplaatst en is opgetrokken uit twee bouwlagen met een plat dak. Het hoofdgebouw bevatte oorspronkelijk ruime klaslokalen en een gymnastieklokaal. In de hoek is een vierkante torenachtige uitbouw geplaatst. De toren is versierd met decoratief metselwerk, waarvan de cirkel doet denken aan een wijzerplaat.

De school steekt met haar rode baksteen af tegen de woningen, maar ondanks dit kleurverschil is het gebouw volledig opgenomen in het stedenbouwkundige plan en vormt het samen met de woningen een evenwichtig plein. Het plein is, door haar invulling als speeltuin met bankjes, een ontmoetingsplek voor de bewoners.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer