Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Parkvilla’s Van Starkenborgh

Architectuur
toon vergroting Parkvilla’s Van Starkenborgh
toon vergroting Parkvilla’s Van Starkenborgh
toon vergroting Parkvilla’s Van Starkenborgh

Op de plek van het voormalige sportterrein langs het Van Starkenborghkanaal, gelegen tussen de Korrewegwijk en de Hunzewijk ten noordoosten van de stad, is een nieuwe woonwijk gerealiseerd: Van Starckenborgh. In de noordelijke groene rand van deze wijk, uitkomend op een ecologische zône, zijn acht vrijstaande villa’s gebouwd.

De villa’s liggen in een gemeenschappelijk ecologisch tuinconcept en de landschappelijke omgeving vormde het uitgangspunt voor de vrije rangschikking en vormgeving van de woningen. De woningen hebben een dubbele woonoriëntatie en delen tuinen die gemeenschappelijk overgaan in de ecologische zône. Opmerkelijk is het doorlopende dak dat de bebouwing, en daarmee de balkons, grotendeels overdekt.

De constructie van de met zink beklede bollende dakplaat is gebaseerd op gelamineerde houten liggers en steunt aan de noordzijde op twee kolommen. De relatie met de omgeving wordt versterkt door hoge ramen, diverse doorzichten en terrassen. De lichte woonruimte, de ruim vijf meter hoge entreehal en de bijna drie meter hoge zitkamer geven het interieur een bijzondere ruimtekwaliteit.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer