Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Helperkerk

Architectuur
toon vergroting Helperkerk
toon vergroting Helperkerk
toon vergroting Helperkerk

Het kerkgebouw aan de Coendersweg werd gebouwd in 1900, zo blijkt uit een gevelsteen die is ingemetseld aan de zuidgevel van de kerk. De architect ervan is niet bekend, maar het is goed mogelijk dat de kerk is ontworpen door architect H. Raamaker, die ook de Remonstrantse Kerk aan de Coehoornsingel in de binnenstad ontwierp.

Het kerkgebouw heeft veel kenmerken van eclecticisme, wat inhoudt dat er gebruik is gemaakt van verschillende stijlen. Zo worden gotische spitsbogen gebruikt in de vensters, terwijl de ornamenten in de voorgevel en de vensters in de toren zijn voorzien van rondbogen. Ook de combinatie van baksteen en stucwerk duidt op deze bouwstijl.

In 1936 werd het kerkgebouw uitgebreid naar een ontwerp van de bekende architecten Nijhuis en Reker. Het terrein achter de kerk werd gebruikt om vergaderzalen en een bovenwoning te realiseren. Deze waren toegankelijk vanaf het zojuist aangelegde Waldeck Pyrmontplein. In 1961 is deze uitbreiding verbouwd door het architectenbureau Oom en Kuiper, die er een wijkcentrum van maakten. Ten behoeve van dit wijkcentrum werd in de kelder een hobbyruimte ontworpen. Het wijkcentrum is nog steeds in gebruik.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer