Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Sandburg, K.

Goede Herderkerk

Heinsiusstraat 2

afdrukken Twee villa's Esserlaan

Architectuur
toon vergroting Twee villa's Esserlaan
toon vergroting Twee villa's Esserlaan

De broers H. en H. H. Feenstra, beide winkeliers, woonden aan de Oude Ebbingestraat 42. In 1955 deden ze bij de gemeente een bouwaanvraag voor de bouw van twee identieke villa’s, op de hoek van de Esserlaan en de Kamplaan. De villa aan de Esserlaan was bestemd voor H. Feenstra, de villa ernaast voor zijn broer.

Feenstra en Feenstra gaven de architect Sandburg de opdracht voor het ontwerp. Voor de bouw ontvingen ze geld uit de rijkskas. Deze rijkssteun was bedoeld om de bouw van woningen te bevorderen, aangezien Nederland nog altijd kampte met enorme woningnood.

De fundering en de vloer van de eerste verdieping werden uitgevoerd in gewapend beton, de muren werden gemetseld in Groninger baksteen. De licht hellende daken worden ook wel lessenaarsdaken genoemd.

De villa’s stralen een typisch 'jaren-vijftig' karakter uit: de stijl waarin ze zijn gebouwd wordt tegenwoordig ook wel aangeduid met 'alledaags modernisme'. Daarin worden stijlelementen uit het modernisme als het ware ‘verzacht’ met traditionele stijlelementen. De villa’s zijn dan ook een combinatie van een strakke, constructieve vormgeving en veel glas met ambachtelijk gemetselde muren.

De villa aan de Esserlaan is onlangs in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht, met uitzondering van de later toegevoegde garagebox.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer