Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Kopbebouwing de Spouw

Architectuur
toon vergroting Kopbebouwing de Spouw
toon vergroting Kopbebouwing de Spouw
toon vergroting Kopbebouwing de Spouw

De wijkvernieuwing in de wijk Vinkhuizen, die aanving in het begin van de 21ste eeuw, had onder andere tot resultaat dat een groot aantal portiekflats werd gesloopt. Er werd besloten de portiekflats te halveren tot een menselijker schaal en deze een nieuw gezicht te geven. Verschillende architecten werden uitgenodigd een nieuwe eindgevel te ontwerpen, die niet alleen water- en winddicht was maar ook een zekere architectonische kwaliteit zou hebben.

Onix maakte voor de eindgevels van de gehalveerde portiekflats langs de Leisteenstraat, Porfierstraat en de Diamantlaan een nieuw ontwerp. De kopgevels van gesloopte flats werden met een tweede gevel behangen waardoor een grote spouw werd gecreëerd.

In het ontwikkelingsproces is door de opdrachtgever de kans geboden onderzoek te doen naar de inhoud van de gevel. Dit onderzoek heeft geleid tot verschillende gebruiksmogelijkheden. De huurders en verhuurders kregen inspraak in de keuze van nieuwe gebruiksmogelijkheden. Per portiekflat werd een andere programmabehoefte gedestilleerd: zo kreeg elke kopgevel een eigen identiteit en doorwerking van het concept. De programmatische behoefte kon per verdieping verschillen. De spouw werd naar gelang de bestemming ‘opgeblazen’ tot een groter volume, bijvoorbeeld ten behoeve van een atelierwoning.

De gevel is vervaardigd uit dunne aluzink staalplaten, afgewisseld met helder en geprofileerd glas en vastgezet met verticale red-cedarhouten latten. Afhankelijk van de positie in de straat verandert de uitdrukking van de gevel.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer