Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bulder, H.B.

Appartementen Lage der A

Lage der A 9-10

Andere objecten van Eelkema, M.G.

Helperbad

Moddermanlaan 40

Hoekpand Moddermanlaan

Moddermanlaan 9

afdrukken Woningen De Ranitzstraat

Architectuur
toon vergroting Woningen De Ranitzstraat
toon vergroting Woningen De Ranitzstraat

De bebouwing aan de De Ranitzstraat is in een aantal verschillende fasen gerealiseerd, maar wel naar een en hetzelfde stedenbouwkundig plan: het uitbreidingsplan van H.P. Berlage uit 1928. De vorm van het groene pleintje, de aangrenzende bebouwing en de poort naar de Van Panhuysstraat zijn allemaal door hem bedacht. Groninger architecten mochten het geheel daarna invullen.

Dat gebeurde in drie stappen, op initiatief van verschillende opdrachtgevers. De eerste bebouwing verscheen in 1929 op de oostelijke hoek van de straat. Deze woning vormde de afsluiting van een rij woningen aan de Moddermanlaan, ontworpen door architect M.G. Eelkema in opdracht van de Bouwmaatschappij Helpman. Kenmerkend aan de architectuur van Eelkema zijn de ronde vormen en de bijzondere hoekoplossing.

Vier jaar later werden de oost- en de westzijde van het pleintje bebouwd. De woningen aan de westzijde in opdracht van G. Spakman, de woningen aan de oostzijde door L.R. Jansen. Beiden zijn ontworpen door architect H.B. Bulder, die zelf ook in Helpman woonde, aan de De Sitterstraat 12. De plannen voor de oostzijde zijn overigens nog een keer veranderd. In eerste instantie wilde de opdrachtgever vijf beneden- en vijf bovenwoningen bouwen, later veranderde hij dit in drie beneden- en zes bovenwoningen, met twee garages. Jansen vroeg om een snelle afhandeling van zijn bouwaanvraag, omdat hij de woningen vanaf mei 1933 wilde verhuren. Dat is niet gelukt, op 13 september werden de woningen pas opgeleverd.

Als laatste werd in 1926 de noordzijde, met het poortgebouw, bebouwd. Ook hiervoor tekende Bulder, ditmaal in opdracht van J.C. Jansen. Deze straatwand werd tegen een bestaande wand met poortgebouw (uit 1933 van architect Laffra en Bollen) aangebouwd. In de poort is deze aansluiting nog steeds te herkennen aan een hoogteverschil van zo’n vijf centimeter. Het verschil in hoogte tussen de oost- en westzijde van het plein is waarschijnlijk voorgeschreven vanwege de bezonning. Berlage is vast tevreden geweest met het resultaat van ‘zijn’ plein; het is stedenbouwkundig en architectonisch een mooi geheel, ondanks de verschillende opdrachtgevers.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer