Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Eelkema, M.G.

Helperbad

Moddermanlaan 40

Huize Eugeria

Goeman Borgesiuslaan 40

afdrukken Hoekpand Moddermanlaan

Architectuur
toon vergroting Hoekpand Moddermanlaan
toon vergroting Hoekpand Moddermanlaan

Dit unieke hoekpand werd samen met het aansluitende rijtje woningen in de De Sitterstraat ontworpen en gebouwd door de N.V. Bouwmaatschappij Helpman, onder leiding van directeur en architect M.G. Eelkema.

De familie Eelkema was tot ver na de oorlog eigenaar van deze woningen en verhuurde ze. Het hoekpand is ontworpen als een winkel - getuige ook de etalageramen - met daarboven twee woningen. Het gebouw heeft lang dienst gedaan als kruidenierswinkel van de heer Stuivenga. Naast dagelijkse benodigdheden verkocht Stuivenga ook destijds zeer exclusieve artikelen, zoals koffie en chocolade.

Voor het ontwerp van dit hoekpand is Eelkema duidelijk geïnspireerd geweest door het expressieve stijlidioom van de Amsterdamse School. De bijzondere baksteenverbanden en strokenramen met driehoekige afsluiting zijn typische stijlelementen, evenals de organisch golvende dakrand en de ronding van het gehele bouwvolume. In tegenstelling tot de architecten van het Nieuwe Bouwen, was bouwen voor Eelkema een soort ‘beeldhouwen in architectuur’. Hij liet zijn architectuur spreken en vond dat het ontwerp meer moest zijn dan alleen een functionele constructie.

Voor de bouw maakte Eelkema gebruik van ambachtslieden die hun vak, of het nu ging om metselen, timmeren of werken met glas-in-lood, buitengewoon goed verstonden.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer