Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Peters, C.H.

Oude Groninger Museum

Praediniussingel 59

afdrukken Voormalig hoofdpostkantoor Munnekeholm

Architectuur
toon vergroting Voormalig hoofdpostkantoor Munnekeholm
toon vergroting Voormalig hoofdpostkantoor Munnekeholm
toon vergroting Voormalig hoofdpostkantoor Munnekeholm

In 1903 liet Rijksbouwmeester C.H. Peters weten ‘het aan den Staat der Nederlanden behoorend gedeelte van het voormalig Academisch Ziekenhuis’ te willen afbreken om er een ‘post- en telegraafkantoor’ te stichten. Op deze locatie stond het vroegere West-Indische Huis dat, sinds de opheffing van de West-Indische Compagnie in 1791, in 1800 als ziekenhuis in gebruik werd genomen.

De gemeente wilde het hoekpand, dat in haar bezit was en gediend had voor de verpleging van prostituees, ook graag in het plan betrekken maar de minister wilde dit alleen als hij het voor niks zou krijgen. Met tegenzin ging de gemeente akkoord en Peters, die ook al het Groningsch Museum op zijn naam had staan, kon aan de slag. Op 15 april 1909 werd het in Neogotische stijl gebouwde hoofdpostkantoor voor het publiek geopend.

Het gebouw is ontworpen op een rechthoekige plattegrond. De ingang is gericht op het A-Kerkhof en bevindt zich op de hoek. De dakvlakken boven de sterk verticaal gelede gevels zijn verlevendigd met reeksen gemetselde dakkapellen. De gevels van het hoekgedeelte eindigen in twee topgevels. Door zware muurdammen tussen de ramen aan te brengen, zijn deze wat terug in de gevels komen te liggen en is er een strak gevelritme ontstaan. Het oog van de ontwerper voor detail is duidelijk te herkennen; diverse metselverbanden, verschillende kleuren baksteen en kleine sculpturen verlevendigen het gebouw. Op de begane grond bevindt zich de grote publiekshal. Hier bevonden zich de publieksloketten, zoals ‘Postwissels’, ‘Frankering’, ‘Telefooncellen’, ‘Verzekeringspaarbank’.

Door de ontwikkeling van de telefonie en telegrafie werd het noodzakelijk het telefoonverkeer te automatiseren. In 1937 leidde dit tot een forse uitbreiding van het gebouw aan de Schuitemakersstraat. Het hoofdgebouw werd meerdere malen verbouwd en gemoderniseerd. In 1957 kwam er aan de Reitemakersrijge een geheel nieuw kantoorgebouw als gevolg van het steeds verder toenemende telefoonverkeer.

In de jaren ‘90 werd het interieur van de hal van het postkantoor gerenoveerd en gerestaureerd. Hierbij kwamen de veelkleurige ornamenten en stijlvolle bogen weer terug in het zicht. Na sloop van de verlaagde plafonds kwam het rijk versierde cassette-plafond weer in alle glorie tevoorschijn. Ook de lichtkoepel werd hersteld.

Eind 2004 kocht ‘Wonen boven Winkels’ (een ontwikkelmaatschappij van de gemeente Groningen en Woningcorporatie IN, het huidige Lefier) het hoofdpostkantoor van de onroerend goed maatschappij KPN Telecom. De begane grond werd nog een aantal jaren verhuurd aan Postkantoren B.V., die er een aantal loketten exploiteert. Woningcorporatie Lefier renoveerde in 2008 de ruimtes boven het postkantoor tot zelfstandige wooneenheden voor studenten.

Sinds postbedrijf TNT in 2009 alle zelfstandige postkantoren en daarmee ook haar vestiging aan de Munnekeholm sloot, staan de begane grond en de kantoren van het gebouw leeg. Inmiddels is er voor de begane grond sinds januari 2015 een nieuwe bestemming gevonden, namelijk als sportschool.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Drie muurplastieken voor het PTT-gebouw

Drie muurplastieken voor het PTT-gebouw

Reitemakersrijge 13 | kunst in/aan bouwwerk

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer