Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Herenhuis Oude Boteringestraat

Architectuur
toon vergroting Herenhuis Oude Boteringestraat

Het huis ontleent zijn bijnaam 'Het huis met de 13 tempels' aan de vroegere gotische gevel die met dertien kleine torentjes was bekroond. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 15e eeuw in opdracht van Johan Wicheringe. Hij was proost van Humsterland en liet de woning bouwen langs deze belangrijke noordelijke handelsroute naar de beide markten.

Van oorsprong waren het twee woningen die een gezamenlijke representatieve gevel kregen. Een poort in de linkerhelft van de gevel gaf toegang tot het achterliggende binnenhof.

Rond 1700 was het huis zwaar verwaarloosd en werd het gekocht door de fam. Van Brunsvelt. In 1711 werd de gevel vervangen door de huidige gevel in Lodewijk XIV stijl en werd het interieur verbouwd.

De symmetrische opbouw van de gevel, de accentuering van de entreepartij en het weelderige stucwerk zijn typische kenmerken voor deze bouwstijl. De Groninger schilder Herman Collenius beschilderde meerdere houten panelen in het huis.

De vele latere verbouwingen hebben invloed gehad op het gebouw tot het in 1964 weer in de 18e eeuwse vorm werd teruggerestaureerd. Vanaf 1920 is het als bedrijfsruimte in gebruik. Het is onder meer in bezit geweest van de N.V. Handels- en Landbouwbank, een verzekeringsmaatschappij en nu van de Economische Faculteit van de Rijksuniversiteit.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer