Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bouma, S.J.

Appartementen en bedrijfsruimten

Jan Hissink Jansenstraat 17-19

afdrukken Vensterschool Parkweg

Architectuur
toon vergroting Vensterschool Parkweg
toon vergroting Vensterschool Parkweg
toon vergroting Vensterschool Parkweg

De voormalige Leonard Springer- en Mulock Houwerschool was genoemd naar de ontwerpers van het naastgelegen Stadspark. Nu is Vensterschool De Starter er gevestigd en herbergt het naast de basisschool ook meerdere buitenschoolse activiteiten, zoals een muziekschool.

De opzet van de school, met twee verdiepingen, werd bepaald door de ligging langs de Parkweg, ter hoogte van de entree van het Stadspark aan de Paterswoldseweg, en het terrein van de bestaande school die voor de bouw van deze school werd afgebroken. Het is daarmee een langgerekt gebouw geworden met een uitgesproken gevel. De bijzondere symmetrie van het gebouw wordt echter optimaal vanuit de Westinghousestraat ervaren.

De symmetrische opbouw van de school bestaat uit een centraal gelegen ingangspartij en gymzaal met aan weerszijden een vleugel met klaslokalen. De voormalige gymnastiekzaal lag in de halfronde uitbouw met hooggeplaatste ramenpartij. In deze bebouwing is het trappenhuis ondergebracht. De gevel aan de straatzijde is, typerend voor Bouma, gesloten vormgegeven. In combinatie met het materiaalgebruik van donkere bakstenen en dakpannen heeft het schoolgebouw hier een massief uiterlijk gekregen. Daarentegen opent de bebouwing zich aan de zijde van het achtergelegen schoolplein, de zonzijde. De klaslokalen zijn dan ook aan deze zijde van de bebouwing geplaatst, terwijl de gang langs de ‘donkere’ gevel is gezet.

De gevel is opgebouwd uit lichtbruine baksteen in verschillende metselverbanden. De bebouwing van de vleugels valt op door de schuinaflopende dakbekleding en de stalen raamstroken die net onder de goot zijn geplaatst en een bijzonder horizontaal accent vormen. De verticale variant van deze lichtelementen wordt aan weerszijden van het voormalige gymnastieklokaal toegepast. Een laag gemetseld muurtje geeft de scheiding aan tussen het openbare gebied en het terrein van de school.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer