Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Linge, Evert van

De Kranepoort

Kraneweg 13

Villa Esserkamp

Hondsruglaan 27

Woning W.A. Scholtenstraat 5

W A Scholtenstraat 5

afdrukken De Nieuwe Academie

Architectuur
toon vergroting De Nieuwe Academie
toon vergroting De Nieuwe Academie

Het gebouw is ontworpen als dienstgebouw voor de gemeentelijke Sociale Dienst (GSD) en de gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD). Het programma van eisen was er op gericht de twee diensten in het gebouw onafhankelijk van elkaar te laten functioneren. Beide diensten hadden verschillende gebruikseisen en waren in hun dagelijks werk niet afhankelijk van contact met elkaar. Het ligt op een trapeziumvormig perceel aan de Winschoterkade, omsloten door de Radebinnensingel, Trompstraat en de Radesingel, en is ontwikkeld en gebouwd in de periode 1954-1961, naar ontwerp van architectenbureau Van Linge te Groningen.

De opdracht voor het GGD & GSD-gebouw was het eerste werk dat Arent van Linge na de opleiding gezamenlijk met zijn vader Evert realiseerde, waarbij het ontwerp in hoofdzaak van Arent van Linge was en de materiaalkeuze en detaillering met name van de hand van Evert van Linge.

Het ontwerp is uiterst functioneel en werd hoofdzakelijk bepaald door enerzijds het programma van eisen en anderzijds de voorwaarden die werden gesteld vanwege de stedenbouwkundige ligging. Het materiaalgebruik kenmerkt de inventiviteit van Evert van Linge die naar België en Frankrijk afreisde om materiaal voor de gevelafwerking te selecteren. De keuze viel op tufsteen, dat werd toegepast op de laagbouw, en Franse kalksteen van het type ‘Euville’, dat werd toegepast op de hoogbouw. In die tijd werd het gebouw vanwege de hoogte als een ‘revolutionair’ gebouw beschouwd.

De laagbouw bestaat uit twee verdiepingen met een binnenplaats en een kelder. Bovenop de laagbouw zijn twee bouwblokken geplaatst die door een trappenhuis met elkaar worden verbonden. Het zes bouwlagen tellende, lange en smalle rechthoekige bouwvolume aan de zuidwestelijke zijde volgt de as van de Trompstraat.

Het gebouw is uitgevoerd in een betonskelet met in baksteen gemetselde wanden die ter hoogte van de laagbouw op de begane grond in siermetselverband zijn uitgevoerd en op de eerste verdieping zijn bekleed met tufsteen. De hoogbouw is afgewerkt met platen van Franse kalksteen. Door het betonskelet kunnen de verdiepingen heringedeeld worden, waardoor het een multifunctionele invulling heeft gekregen. De ramen in het complex zijn van aluminium.

De terreininrichting, waaronder de lage muurtjes en vlakken van kinderkopjes, is een wezenlijk onderdeel van het totaalontwerp. Ook de trap op de zuidelijke hoek van de laagbouw is een markant onderdeel van het ontwerp. Momenteel huisvest het gebouw congrescentrum De Nieuwe Academie en Hotel Hampshire.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer