Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Winkelpand Steentilstraat

Architectuur
toon vergroting Winkelpand Steentilstraat
toon vergroting Winkelpand Steentilstraat
toon vergroting Winkelpand Steentilstraat

Een winkel met een bovenwoning op een zeer opvallende plaats in de binnenstad, namelijk op een kruispunt van straten. Vanaf het Gedempte Zuiderdiep geeft dit gebouw de zichtlijnen aan van de Steentilstraat en het Gedempte Kattendiep. De winkel is geöriënteerd op de Steentilstraat.

Het gebouw werd ontworpen door de huisarchitect van de voormalige kruideniersketen De Gruyter. Geheel passend in de tijd heeft de ontwerper een vormgeving gehanteerd die sterk doet denken aan de architectuur van de Amsterdamse School. Zo heeft hij een donkerbruine baksteen toegepast en bij de raampartijen een fraai glas-in-lood gebruikt.

Vooral in het interieur wordt zo een kleurrijk beeld gecreëerd. Het expressionistische karakter van de gevels, de plaatsing van het hoektorentje en het overstekende dak zijn opvallend aan dit pand. De plaats van de entree op de hoek wordt op de verdiepingen benadrukt door het torentje.

De Gruyter heeft door het aantrekken van een vaste architect geprobeerd in de architectuur een uniform beeld van het bedrijf uit te drukken.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer