Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Nijhuis & Reker

afdrukken Architectenbureau Oosterkade

Architectuur
toon vergroting Architectenbureau Oosterkade
toon vergroting Architectenbureau Oosterkade
toon vergroting Architectenbureau Oosterkade

Het bedrijfspand ligt in het havengebied langs de Oosterkade, ten zuidoosten van de binnenstad en is gebouwd als kantoor voor administratie en directie in opdracht van de Graanhandel Elevator Maatschappij. In 1992 werd het gebouwtje aangekocht door architectenbureau Holvast & Van Woerden die het tot op heden gebruiken als ontwerp- en kantoorruimte.

Het ontwerp werd uitgevoerd door Arend Grit van het Groninger architectenbureau Nijhuis & Reker. Het kantoorgebouwtje is opgebouwd uit twee verdiepingen gezet op een rechthoekige plattegrond, met daaronder een kelder met bergingen. Elke bouwlaag bevat drie kamers.

De gevelindeling volgt de regelmatige driedeling van de plattegrond. Het metselwerk van de kopgevels is twee verdiepingen hoog. Het raster van verticale en horizontale betonnen kolommen is niet alleen esthetisch maar is onderdeel van de draagconstructie. De vlakken binnen de lijsten zijn verschillend ingevuld met metselwerk en stalen puien, al naar gelang de functie. De onderste lijst houdt de gevels even vrij van de grond. Bij de positionering van het gebouwtje moest rekening worden gehouden met aan- en afrijdende trucs met opleggers.

De opzet van het gebouwtje is functioneel en maakt gebruik van voor die tijd moderne materialen als beton, staal en glas. Er is geen gebruik gemaakt van ornamenten. Daarentegen werden de technisch en functioneel noodzakelijke elementen door de architect ingezet om in esthetische zin uitdrukking te geven aan het ontwerp.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer