Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Villa Heymans

Architectuur
toon vergroting Villa Heymans
toon vergroting Villa Heymans

Deze villa, gelegen aan de zuidkant van de Ubbo Emmiussingelsingel langs het Verbindingskanaal, is gebouwd in opdracht van de internationaal bekende hoogleraar psychologie en filosofie prof. G. Heymans.

Hij vroeg Berlage een plan te maken voor een woonhuis met een psychologisch laboratorium en gaf hem daarbij de vrije hand in de vormgeving. Berlage koos voor rode Groninger baksteen, waarbij hij vooral met de plattegronden experimenteerde. De hierbij opgedane kennis paste hij toe in later ontworpen huizen.

De ingang is aan de zijkant gelegd. Het centrale element van het huis is de hal waaraan de kamers liggen. Symmetrische huizen waren voor Berlage uit den boze; ze zouden te monumentaal worden. Stucwerk als versiering voor gevels van negentiende-eeuwse huizen, zoals aan de noordkant van de singel, verafschuwde hij ook. De constructie werd daardoor verborgen.

De bouwwerken van Berlage laten zien, dat met eenvoudige middelen fraaie architectuur gemaakt kan worden. De aandacht van de architect moest zich volgens Berlage niet toespitsen op het mooie ornament; het gehele gebouw diende interessant te zijn. Dit gaat ook op voor villa Heymans. Daarnaast probeerde Berlage in de ontwerpen steeds de ruimtelijke beleving tot zijn recht te laten komen.

Vanwege de drang naar vernieuwingen in de architectuur en kunstnijverheid wordt deze bouwstijl van rond 1900 ook wel vernieuwingsarchitectuur genoemd. Van 1960 tot halverwege 2010 was architectenbureau Klein in het pand gevestigd.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer