Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken De Studio

Architectuur
toon vergroting De Studio
toon vergroting De Studio
toon vergroting De Studio

De Studio is een van de beste voorbeelden van hergebruik van bestaande gebouwen in Groningen. Het complex staat op de plaats waar de vroegere drukkerij van Wolters-Noordhoff was gehuisvest. De drukkerij lag tussen de Moesstraat en de Akkerstraat.
De noord- en oostzijde van het complex grensden aan de bebouwing van de Tuinbouwstraat en de Noorderbuitensingel.

In 1980 verhuisde de drukkerij. Na verschillende plannen (onder andere sloop van de centrale hal) ontstond het idee het complex te strippen en binnen de bestaande constructie zowel woningen, oefenruimtes, studioruimtes als kantoorruimtes onder te brengen. Het skelet van het oude gebouw bestaat dus nog steeds en draagt nu de nieuwbouw.

De woningen liggen op de vier verdiepingen boven de begane grond. De bovenste verdieping is later toegevoegd. Deze verdieping herbergt maisonnettes (woningen over twee verdiepingen) die elk zijn voorzien van een dakterras, uitkijkend over het Noorderplantsoen. Op de begane grond zijn, met behoud van de hal, verschillende werk- en studioruimten gerealiseerd. Deze ruimtes liggen als losse cabines onder het gerenoveerde glazen shed-dak, waardoor voldoende daglicht kan doordringen.

In 1989 kreeg Woningbouwvereniging Volkshuisvesting (het huidige Lefier) vanwege de kwaliteit en visie van de opdrachtgever voor dit project de nationale prijs voor kwaliteit in wonen en werken.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer