Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Vensterschool Hoornse Wijken

Architectuur
toon vergroting Vensterschool Hoornse Wijken

Het ontwerp van het langwerpige schoolgebouw wordt gedragen door een zeven meter hoge muur, die de verschillende elementen met elkaar verbindt. In deze muur zijn alle voorzieningen gehuisvest zoals toiletten, bergingen en verkeerswegen. De klaslokalen zijn tegen deze muur geplaatst. Deze muur is opener met ingangen tussen de klassen. Zodoende hoeven de lokalen geen grote ramen te hebben naar het plein, terwijl ze wel aan de stille zijde liggen. De lichtinval komt hoofdzakelijk via deze kant de klaslokalen binnen. Het geheel creƫert een beschut schoolplein aan de zonzijde.

Uit de behoefte om alle ruimtes die een verbinding naar buiten nodig hebben aan de beschutte kant te situeren, ontstond als vanzelf de lengte van het gebouw. Als tegenhanger voor de langgerekte vorm heeft het gebouw een kopgevel die sterk lijkt op een geabstraheerde huisvorm. Een vorm die herkenbaar is uit kindertekeningen. Deze gevel is gericht naar de kant van de woningen van het Hoornse Meer.

Het ontwerp is gekozen als winnaar van de prijsvraag die door de dienst OCSW van de Gemeente Groningen werd uitgeschreven.

Kenmerken

Realisatie

  • Een bijzonderheid is dat voor de fundering niet werd geheid. Uit angst van omwonenden voor verzakking van hun huis, is besloten de funderingspalen de grond in te schroeven.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer