Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Scheffer & Van der Wal Architecten

Tasmantoren

Regattaweg

Verandawoningen Gravenburg

Mollerstraat 1-29

afdrukken Vrijstaand woonhuis Rietgans

Architectuur
toon vergroting Vrijstaand woonhuis Rietgans

In opdracht van een particulier opdrachtgever ontwierp Scheffer van der Wal Architecten een vrijstaande woning in de Piccardhof, een nieuwe wijk ten zuiden van het Stadspark.

De uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever was om vanuit de woonvertrekken niet geconfronteerd te worden met de omringende nieuwbouw en daarnaast optimale privacy te hebben. Dit resulteerde in een patiowoning, gedeeltelijk in twee lagen.

Afgezien van de slaapkamers, zijn alle vertrekken op de patio georiƫnteerd. Hierdoor heeft het huis naar buiten toe een gesloten karakter. Door de patio als centrale buitenruimte te laten grenzen aan de dubbelhoge eethal als centrale binnenruimte, wordt het thema van de patio verder gedramatiseerd. De introversie van de begane grond kent zijn tegenpool in het 'panorama'balkon en de overdreven grote draairamen van de slaapkamers op de verdieping. In de patio is een vijver gesitueerd die met een overstort letterlijk en figuurlijk de verbinding met de veenplas tot stand brengt.

Het dak van de woonkamer heeft ten opzichte van de rest van het huis een tegenovergestelde richting. Hierdoor grenst de woonkamer alleen aan de hal en is daarom uitermate geschikt om ongestoord van harde muziek te kunnen genieten - een passie van de opdrachtgever - zonder de overige huisgenoten te storen. De vorm van de woonkamer maakt tevens een hoog geplaatst raam op het zuidwesten mogelijk met behoud van de gewenste privacy.

Het uiterlijk van de woning wordt bepaald door het kleurengamma van het bestemmingsplan en de wens om zowel binnen als buiten met natuurlijke materialen te werken, zoals baksteen, stucwerk, onbehandeld hout, zink en keramische dakpannen. De constructieve opbouw is zoveel mogelijk onverbloemd getoond. De tuin zal aansluiten op de oorspronkelijke veenflora waarmee de natuurlijke buitenruimte wordt afgezet tegenover de kunstmatige buitenruimte van de patio. Cultuur versus natuur.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer