Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van Bulder, Kris

afdrukken Villa Quintuslaan

Architectuur
toon vergroting Villa Quintuslaan
toon vergroting Villa Quintuslaan

De villa aan de Quintuslaan 16 werd in 1964 opgeleverd. De kosten voor de bouw waren hoog, zo’n 65.000 gulden, en werden geheel door de (onbekende) opdrachtgever bekostigd. Het ontwerp stamde uit 1961 en was van architect Kris Bulder, zoon van Gronings welbekende architect H.B. Bulder.

Kris Bulder ontwierp een bungalowvilla met veel glas. Oorspronkelijk zat er in deze villa 78 m2 glas verwerkt. Het oorspronkelijke glas is inmiddels vervangen door dubbele beglazing.

In het gemetselde deel van de voorgevel zit een opvallend langgerekt horizontaal raam, een zogenoemd ‘fenêtre en longueur’. Bulder had het raam oorspronkelijk zonder houten stijl bedacht, maar de bouwtechnieken waren nog niet ver genoeg ontwikkeld. Noodgedwongen splitst een verticale stijl het raam daarom in tweeën op. Het verhaal gaat dat de opdrachtgever de stijl had gelakt, tot grote ergernis van de architect. Bulder gaf, vanwege het bedoelde optische effect, de voorkeur aan een witte stijl. Op een nacht is hij daarom naar de villa geslopen en heeft hij de stijl wit geverfd.

Het lange raam biedt uitzicht op de voortuin vanuit de woonkamer. Achter de woonkamer ontvouwen zich een hal en entree, een keuken en vier slaapkamers. In het oorspronkelijke ontwerp waren ook nog een badkamer en twee wc’s opgenomen, een bijzondere luxe voor die tijd.

Kenmerkend voor het stijlidioom van Bulder is het spel tussen horizontalen en verticalen, dat ook in deze villa te zien is.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer