Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken CiBoGa Schots 1 en 2

Architectuur
toon vergroting CiBoGa Schots 1 en 2

Het Ciboga-terrein is een nieuwbouwlocatie aan de rand van de binnenstad van Groningen. Het gebied, oorspronkelijk onderdeel van de oude vestingwerken, omvat de voormalige terreinen van de gasfabriek, het vertrekpunt van de bodediensten en het circusterrein.

Toen deze functies kwamen te vervallen, bleek de locatie uiterst geschikt als woningbouwlocatie voor ca. 900 woningen en appartementen. Het stedenbouwkundig plan is opgebouwd uit ‘schotsen’ van onregelmatig gevormde bouwblokken.

De invulling van de schotsen 1 en 2, ter hoogte van de Korreweg, is naar ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau S333 dat in 1994 de winnende inzending leverde bij Europan (een internationale achitectuurwedstrijd).

Schots 1 en 2 zijn door de architect opgevat als volumineuze stedelijke vormen, die hun vorm krijgen door vervoersstromen, zichtlijnen en de ecologische verbinding tussen het Noorderplantsoen en het Oosterhamrikkanaal.

Op de begane grond zijn de schotsen vrijwel identiek, zij krijgen hier vorm door kleine winkels en supermarkten. Op de verdiepingen krijgen de schotsen, door middel van het materiaalgebruik, een eigen karakter. Schots 1 kenmerkt zich door het gebruik van glas, schots 2 door de toepassing van hout.

Bijzonder aspect van het ontwerp van deze twee schotsen is vooral het raakvlak tussen architectuur en stedenbouw, de privé en openbare ruimte.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer