Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Uitbreiding Wiebengacomplex

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding Wiebengacomplex
toon vergroting Uitbreiding Wiebengacomplex
toon vergroting Uitbreiding Wiebengacomplex

In de Professorenbuurt staat het bij veel Groningers bekende Wiebengacomplex. Dit rijksmonument huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het complex werd in 1922 gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en was een van de eerste voorbeelden van de stromingen het Nieuwe Bouwen en de Nieuwe Zakelijkheid in Nederland.

Ruim 90 jaar later, in 2013, voldeden de klimatologische omstandigheden van het gebouw niet meer. Daarnaast waren de onderzoeksfaciliteiten versnipperd geraakt over vele kamertjes in lange, doodlopende vleugels. De oplossing voor deze situatie werd gevonden in de renovatie van het gebouw en de toevoeging van een nieuwbouwgedeelte. DP6 Architectuurstudio nam in samenwerking met Bierman Henket Architecten het project voor zijn rekening.

Op het binnenterrein van het Wiebengacomplex is een nieuw, transparant middelpunt ontworpen. Het is het hart van het gebouw, van waaruit de werkomgevingen in de bestaande vleugels goed bereikbaar zijn. De ruimte biedt alle gelegenheid voor ontmoeting, interactie en samenwerking.

Bij de uitbreiding is sterk rekening gehouden met het ontwerp van Wiebenga: parallelle lijnen, symmetrie en de groepering rond een centrale as passen perfect in het originele plaatje. De nieuwe binnenruimte is ruimtelijk en overzichtelijk, zodat het gebouw een meer open en licht karakter krijgt. Het past goed bij de sfeer van een moderne academie.

De gevel van de nieuwbouw is gemaakt van lichtgroen composiet en glas - geen toeval, maar gebaseerd op het patroon van de bestaande glas-in-loodramen in de trappenhuizen. Met het gebruikte materiaal is wel bewust geprobeerd een contrast te scheppen met de bestaande architectuur.

De nieuwbouw op het Wiebengacomplex is een van de eerste aardbevingsbestendige gebouwen in Nederland. Aan Groningers hoeft het belang hiervan niet uitgelegd te worden. Betonnen kolommen en stalen slender walls hebben het gebouw een sterke, maar flexibele constructie gegeven. De gevel van composiet kan bovendien sterke vervormingen opnemen.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer