Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Energy Academy

Architectuur
toon vergroting Energy Academy
toon vergroting Energy Academy
toon vergroting Energy Academy

Energy Academy Europe is een nieuw topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Het gebouw van het instituut, dat te vinden is op de Zernikecampus in Groningen, vervult een voortrekkersrol als het op energiehuishouding aankomt: het levert energie.

In het gebouw tref je onder meer kantoren voor verschillende groepen gebruikers, een atrium en een wintertuin. De ontwerpers hebben geprobeerd een ‘driedimensionaal energieplein’ te maken. De delen van het gebouw waar zich kantoren bevinden, hebben houten gevels. Een houten vloer vormt de openbare route en is het verbindende element.

Via brede trappen leidt de houten vloer omhoog naar de verdiepingen. Gebruikers en bezoekers worden subtiel verleid om de trap te gebruiken in plaats van de lift - dit stimuleert beweging en ontmoeting én bespaart energie. De grote wintertuin staat altijd in open verbinding met de rest van het gebouw, maar kan ook afgesloten worden. De tuin is een publiek park, maar ook een pauze- en werkplek.

Om het gebouw energie te laten opleveren, moest de buitenzijde volop gebruikt worden voor het opvangen van zonne-energie. Door een slimme oriëntatie van de grote hoeveelheid zonnepanelen vindt daglicht eenvoudig zijn weg naar binnen. De opvallende buitenkant van het gebouw zorgt voor een uniek uiterlijk en weerspiegelt de filosofie achter het ontwerp. De omgang met energie en het actuele energieverbruik krijg je binnenin het gebouw op speelse wijze mee, bijvoorbeeld via een energiescorebord.

De ontwerpers kozen bewust voor een nuchtere, low-tech-benadering. Het gebouw gebruikt niet alleen zonlicht, maar gebruikt de aarde voor koeling én opwarming van lucht en water, regenwater als spoelwater voor de toiletten en heeft een natuurlijke ventilatie die wordt aangejaagd door de zonneschoorsteen. De installatie voor verwarming, ventilatie en licht wordt alleen ingezet als back-up.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer