Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Informatiepaviljoen Meerstad

Architectuur
toon vergroting Informatiepaviljoen Meerstad
toon vergroting Informatiepaviljoen Meerstad
toon vergroting Informatiepaviljoen Meerstad

In opdracht van de Gemeente Groningen heeft LYVR het ontwerp gemaakt voor het exterieur van de nieuwe tijdelijke drijvende huisvesting van Bureau Meerstad. ‘Meeroevers’ is de eerste locatie waar het paviljoen de komende jaren is aangemeerd. Daarna vaart het, samen met de ontwikkeling van het plan, mee naar ten minste twee andere locaties.

Het gebouw biedt huisvesting aan een kantoorruimte, verkoopcentrum, publiek toegankelijk terras, tribune en een uitkijkpunt op het dak. De accommodatie van ca. 750 m2 BVO is opgebouwd als modulair bouwsysteem, oftewel prefab-units, geplaatst op drijvende pontons.

Enkele ontwerpaandachtspunten bij drijvend bouwen versus bouwen op land, waren de onafhankelijk van elkaar bewegende pontons op een lengte van 60 meter en waarborging van de stabiliteit van het gebouw.

De units zijn voorzien van een tweede gevel, bestaande uit een larikshouten lattenscherm dat de gridstructuur van de units verhult. Het houten patroon varieert zowel in breedte als in diepte. Dit levert een gevarieerd beeld op, zowel van veraf als van dichtbij. Door het gebruik van aluminium kaders om de kozijnen, is extra diepte aan de gevel toegevoegd. De kaders combineren vensters van verschillende units, zodat dat de afzonderlijke eenheden nauwelijks meer herkenbaar zijn. De gevel is zodanig geconstrueerd en gedetailleerd dat nog centimeters beweging kunnen worden opgenomen binnen esthetisch aanvaardbare grenzen.

Het paviljoen is voorzien van een buitenterras en een tribune c.q. trap die leidt naar een uitkijkpunt. Achter de open houten balustrade is een kleurrijk patroon aangebracht. Bovenop het kantoorgedeelte liggen PV-panelen, die voldoende elektriciteit leveren voor het dagelijks gebruik van het gebouw.

Het gebouw werd genomineerd voor de Grote Groninger Gebouwenenquête 2016.

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer