Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Buurtcentrum TUINPAD

Architectuur
toon vergroting Buurtcentrum TUINPAD
toon vergroting Buurtcentrum TUINPAD
toon vergroting Buurtcentrum TUINPAD

Het Bessemoerpark aan de Bessemoerstraat ontstaat langzaam in de ruimte van een gesloopte school: het krijgt een natuurlijker en meer open karakter. Het park ligt op de westelijke rand van de Hondsrug, tussen Paddepoel-Zuid en de Tuinwijk: twee wijken met een verschillend karakter en verschillende sociale milieus.

Kwint Architecten maakte, in opdracht van de gemeente Groningen, met een relatief klein budget een ontwerp voor het nieuwe buurtcentrum. Beide buurten maken gebruik van het centrum en het wordt beheerd door buurtbewoners.
Het gebouwtje ligt dwars in het park en verbindt daarmee de beide wijken. Het heeft een eenvoudige, langwerpige hoofdvorm met flauw hellend zadeldak. Deze standaard bouwvorm is verbijzonderd door schuine kopgevels en twee afgeronde hoeken.

De lange voorgevel ligt het aan een voetpad dat dwars door het park loopt. Deze entreezijde op het noorden is ingekaderd door een houten vlak met een terugliggende ingang en een metalen schuifdeur met daarop in grote letters: ‘tuin-pad’.

Aan de andere kant van het gebouw vormt het hout een veranda. Alle zalen worden hiermee met de buitenruimte en het park verbonden. Aan de zuidkant kunnen voorbijgangers zien wat er zich in het buurtcentrum afspeelt. In de zomer kan het terras dienen als uitbreiding van de activiteiten in het gebouw. De gevel is bekleed met ‘schubben’; aluminium-zink platen in verticale stroken, een relatief nieuw materiaal. De platen zijn verdekt bevestigd. Van de ene kant bekeken zijn de naden tussen de platen zichtbaar als schaduwranden. Vanaf de andere kant bekeken lopen de schubben vloeiend in elkaar over.

Het gebouwtje is helemaal energieneutraal: warmte en koude uit de diepe ondergrond, warm water en elektriciteit uit zonnepanelen, ventilatie met warmteterugwinning.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer