Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Stadskantoor

Architectuur
toon vergroting Stadskantoor
toon vergroting Stadskantoor
toon vergroting Stadskantoor

In het nieuwe Stadskantoor, waar o.a. de gemeente en het UWV gehuisvest zijn, spelen ontmoeting en interactie een centrale rol. Het gebouw is opgezet rondom twee grote atria die als centrale ontmoetingsruimten fungeren. Het grote atrium aan de oostzijde is publiekstoegankelijk. Het westelijke atrium is kleiner en bestemd als ontmoetingsruimte voor de medewerkers. Bijzonderheden zijn de binnentuin en de holle betonvloer. Deze zorgt voor kolomvrije ruimten met een grote indelingsvrijheid. Grote vergaderruimten zijn daardoor eenvoudig in te passen.

Het gebouw is zeer energiezuinig door de compacte bouw, energiebesparende verlichting, het gebruik van zonnepanelen op het dak en energiezuinige liften die stroom opwekken tijdens de afdaling. Dankzij het veelvuldige gebruik van glas, ook op het dak, komt veel daglicht binnen. Daardoor is ook minder kunstlicht nodig. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd, mede dankzij een innovatief gevelconcept: voor de kantoorgevel zijn elementen ontwikkeld van composiet van gewapend polyester – een bouwmateriaal in opmars – en drievoudig glas.

Voor de klimaatbeheersing zijn diverse nieuwe, duurzame technieken gebruikt. Het Stadskantoor is aangesloten op het Warmtenet Europapark, waardoor een CV-ketel en gasaansluiting overbodig zijn geworden. Het project is door AgentschapNL aangewezen als voorbeeldproject voor energiezuinige nieuwbouw.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer