Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Trefkoel Blok A

Architectuur
toon vergroting Trefkoel Blok A
toon vergroting Trefkoel Blok A
toon vergroting Trefkoel Blok A

Als onderdeel van de herstructurering van de wijk Paddepoel hebben Nijestee en de stichting NOVO opdracht gegeven tot een nieuwe invulling op de locatie Trefkoel. Op deze plek stond lange tijd een uit de vroege jaren 70 van de vorige eeuw stammend wijkcentrum.

Het complete plan bestaat uit twee delen: een gesloten bouwblok met een zestig meter hoge woontoren (fase 2) en een kamvormig woonblok (fase 1). Fase 1 (Blok A) is inmiddels opgeleverd en bestaat uit 73 sociale huurappartementen, waaronder 43 zorgwoningen voor NOVO. Ook zijn algemene ruimten voor NOVO en diverse andere zorginstellingen aanwezig. Op de begane grond is plek voor commerciƫle voorzieningen. De mix van wonen, werken en voorzieningen doorbreekt de functiescheiding die alom aanwezig is in deze naoorlogse wijk. Kenmerkend aan het plan zijn de terugliggende etages, waardoor een karakteristiek beeld ontstaat met diverse woningtypen en veel buitenruimten.

Op het dak van de garage ligt een collectieve tuin met een terras op de middagzon. Bij de bestudering van de ontstaansgeschiedenis van de wijk stuitten de architecten op een boekje over archeologische vondsten. Ze lieten zich bij het ontwerp inspireren door een negende-eeuwse bronzen sleutel, gevonden in een wierde in Dorkwerd in 1908. Deze ietwat rafelige sleutel keert terug in de detaillering van de hekwerken en de balkonranden, ontworpen door productontwerper Jack Brandsma.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer