Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Finse scholen

Architectuur
toon vergroting Finse scholen
toon vergroting Finse scholen

De houten schoolgebouwen dateren van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze maakten deel uit van een groep van meer dan 100 houten schooltjes die de regering tijdens de Wederopbouwperiode in Nederland beschikbaar stelde. Wegens gebrek aan materialen in Nederland werden de gebouwen in Finland vervaardigd: daar komt de benaming Finse Scholen vandaan.

Het ontwerp voor de scholen kwam van Nederlandse hand, maar was wel duidelijk gebaseerd op de typische Scandinavische houtbouw. De gebroeders Laurentius, beide architect van de firma N.V. Panagro, stuurden de bouwtekeningen naar Finland, waar het hout werd gekapt en op maat gezaagd. Als kant en klare bouwpakketjes werden de scholen vervolgens per schip naar Nederland vervoerd. Nederland kon zich voor de aankoop beroepen op een handelsverdrag dat na de oorlog met Finland was gesloten.

De gemeente Groningen heeft in de periode 1948-1950 een tiental van deze scholen toegewezen gekregen, die in twee lichtingen zijn gearriveerd en neergezet. De scholen aan de Helperwestsingel zijn uit de tweede serie en stonden vroeger samen op een terrein. Rond 1960 werden ze van elkaar gescheiden vanwege de aanleg van het nieuwere straatdeel. Voorheen boden de panden ruimte aan een christelijke en een openbare kleuterschool. Inmiddels heeft deze laatste plaats gemaakt voor een kinderopvang. Alle overige Finse scholen in Groningen zijn afgebroken.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer