Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Hoofdkantoor Gasunie

Architectuur
toon vergroting Hoofdkantoor Gasunie
toon vergroting Hoofdkantoor Gasunie
toon vergroting Hoofdkantoor Gasunie

Het hoofdkantoor van de Gasunie in de wijk Corpus den Hoorn was eind jaren tachtig van de vorige eeuw te klein geworden. De locatie langs de Concourslaan bij het Stadspark werd het meest geschikt bevonden om nieuwbouw te plaatsen. Niet alleen vanwege het mooie uitzicht over het park, maar met name vanwege de naastgelegen verbindingen zoals de ringweg en de snelweg naar Drachten.

Vier architectenbureau’s mochten een ontwerp maken voor het gebouw. Uiteindelijk werd gekozen voor het architectenbureau Alberts en Van Huut uit Amsterdam. De organische architectuur sloot aan bij de ambitie van de Gasunie om een markant gebouw te realiseren dat ook nog voldeed aan de hoge eisen ten aanzien van de werkomgeving.

Het resultaat is een 87m. hoog gebouw van 17 verdiepingen dat is opgebouwd uit natuurlijke materialen en een hoge mate van afwerking kent. De organische architectuur kenmerkt zich met name door het gebruik van natuurlijke materialen, aan de natuur ontleend kleurgebruik en natuurlijke vormen (de rechthoek werd zoveel mogelijk vermeden). De zogenaamde Gulden Snede, de vijfhoek – een vorm die o.a. voorkomt in kristallen – werd veelvuldig in de vormgeving toegepast. Bijzonder is dat het licht tot in het hart van het gebouw is gebracht. Een enorme lichtkap brengt natuurlijk licht tot in de 13e verdieping.

Het gebouw is in feite uit twee gebouwen samengesteld; een hoogbouwgedeelte met daarin de werkruimten en een laagbouwdeel dat er als een kraag omheen is gelegd. Hierin bevinden zich openbare voorzieningen als vergaderruimten, bibliotheek, kantine en de congreszaal. De groenvoorziening is aangelegd door Copijn uit Utrecht. Het groen is letterlijk naar binnen gehaald, langs de regenboogkleurige trap – de ruggengraat van het gebouw – zijn hangende tuinen aangebracht. Diverse bomen en een ‘groene straat’ vormen rustpunten in het gebouw.

Kenmerken

Gerelateerde Objecten

Afbeelding Teken

Teken

Concourslaan 17 | vrijstaande sculptuur

Kunst
logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer