Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Uitbreiding Van Mesdagkliniek

Architectuur
toon vergroting Uitbreiding Van Mesdagkliniek
toon vergroting Uitbreiding Van Mesdagkliniek
toon vergroting Uitbreiding Van Mesdagkliniek

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr.S. Van Mesdag bestaat uit een reeks gebouwen. De oorspronkelijke vleugelgevangenis uit 1881 heeft een monumentenstatus en is een robuust, neoclassicistisch, bakstenen bouwwerk dat er uitziet als een onneembare vesting.

De huidige uitbreiding, waarmee in 2010 werd begonnen, biedt op de eerste en tweede verdieping ruimte aan 55 patiënten. Het project, dat de naam Buitenzorg draagt, biedt de mogelijkheid om in de toekomst als verblijfsruimte te dienen voor mensen die aan het einde van hun behandelingstraject zitten.

Wat materialisatie betreft zijn 'oud' en 'nieuw' met elkaar verbonden (baksteen), maar ook letterlijk lopen ze, door middel van een ondergrondse gang, in elkaar over. Een belangrijke eis was dat de ommuring intact zou blijven. Maar omdat het gebouw langs de Helperlinie aan de openbare ruimte ligt, was een gesloten muur voor de gemeente geen optie. Dit bood de architecten de mogelijkheid een gevel te ontwerpen waarbij hek en muur, beide 5 meter hoog, één konden worden.

Ten behoeve van de ruimtelijkheid en privacy in de gemeenschappelijke woonkamers achter de gevel werd deze meervoudig geknikt. De patiëntenkamers liggen aan het binnenterrein van dit complex.

Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer