Platform GRAS CBK presenteren

STAAT IN GRONINGEN

Kunst en architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Kas di Coral

Architectuur
toon vergroting Kas di Coral
toon vergroting Kas di Coral
toon vergroting Kas di Coral

Dit project staat in De Linie, een wijk die onderdeel vormt van het stadsdeel Europapark. Het stedenbouwkundig plan, van de hand van Wiel Arets, wordt gekenmerkt door een bijzonder hoge stedelijke dichtheid voor vrije kavels.

Het ontwerp voor de woning is van architect Sipke Kingma (Bahama architecten). Samen met beeldend kunstenares Tanja Isbarn bedacht hij het 'Kunst am Bau' project Muraya di Coral. Zoals de naam Kas di Coral doet vermoeden, heeft het project een band met de Nederlandse Antillen, en specifiek met het eiland Bonaire. Het gevelconcept is afgeleid van de versteende koraalmassa, de basissubstantie van het eilandatol.

De gevelvlakken die op de publieke ruimte zijn gericht, zijn met organische uitsparingen in het beton geperforeerd. Door schuine insneden treedt het daglicht op een verrassende manier het woonhuis binnen. Ieder moment van de dag toont het gevelbeeld zich in een andere licht/schaduwsituatie. 's Avonds richt ditzelfde lichtspel zich naar buiten toe. De zonnepanelen op het dak voorzien het huis van warm water en verwarming. Daglichttoetreding heeft de grootste prioriteit, ook als bron van passieve warmte. Het gehele huis is voorzien van led-verlichting.


Kenmerken

logo logo logo

Platform GRAS en het CBK Groningen bieden u deze website aan. Met dank aan de Gemeente Groningen.
Colofon | Proclaimer